Jak funkcjonalnie zaplanować strefy w kuchni?

Urządzając takie pomieszczenie jak kuchnia, musimy zwrócić szczególną uwagę na odpowiednie rozplanowanie wszystkich elementów, które muszą się tam znajdować. Należy to zrobić po pierwsze ze względów bezpieczeństwa (zlewozmywak przykładowo nie może być ustawiony zbyt blisko płyty grzewczej), a także wygody. Kuchnię należy podzielić na określone strefy. I tak mamy strefę gotowania, mycia, przygotowania oraz przechowywania.

Czym charakteryzują się poszczególne strefy?

Strefa gotowania to jest miejscem gdzie powinna znajdować się płyta grzewcza oraz piekarnik. Jeżeli stawiamy na sprzęty w zabudowie, warto rozważyć opcję podwieszenia piekarnika. Piekarnik, który znajduje się nie na podłodze, ale na wysokości jest znacznie łatwiej dostępny i korzystanie z niego jest o wiele bardziej wygodne.

Strefa mycia to oczywiście miejsce, w którym powinien znajdować się zlewozmywak oraz zmywarka do naczyń (jeśli takową posiadamy, czy też planujemy nabyć). Dobrze będzie jeśli wspomniane zlewozmywak i zmywarka będą mieściły się blisko siebie, wówczas przełożenie brudnych naczyń ze zlewu będzie znacznie wygodniejsze i szybsze. Jeśli chodzi o sam zlewozmywak, standardowo umieszcza się go w centralnej części blatu roboczego, ale jeśli chcemy zyskać więcej owego blatu, możemy zlewozmywak postawić przykładowo pod oknem. Rozwiązanie takie jest o tyle dobre, że będziemy mieć doskonały dostęp do światła dziennego. Jeżeli jest taka możliwość, warto połączyć parapet z blatem. W ten sposób otrzymamy dodatkowe miejsce. Musimy jednak pamiętać o tym, że w przypadku zlewozmywaka pod oknem bardzo ważna jest kwestia baterii kuchennej. Trzeba wybrać taką, która nie będzie przeszkadzała w otwieraniu okna czy wręcz uniemożliwiała jego otwarcie.

Bardzo ważne jest to, aby odpowiednio wyodrębnić strefę przechowywania produktów spożywczych, które muszą znajdować się w znacznie niższej temperaturze niż temperatura „pokojowa”. Produkty takie przechowuje się rzecz jasna w lodówce. Jako że wygodnie jest posiadać także zamrażarkę, dobrze jest wybrać taką lodówkę, która posiada zamrażarkę o wystarczającej dla nas pojemności (wówczas nie musimy nabywać osobnej zamrażarki i zastanawiać się, gdzie ją położyć).

Szukając w kuchni miejsca na ustawienie lodówki musimy pamiętać o kilku absolutnie podstawowych zasadach. Przede wszystkim lodówkę należy ustawić możliwie jak najdalej od wszelkich źródeł ciepła typu kaloryfer czy płyta grzewcza. Takie urządzenie jak lodówka nie powinno również stanąć w miejscu nasłonecznionym. Zaniedbanie może skutkować szybkim nagrzewaniem się lodówki, a w konsekwencji jej psuciem się i zużywaniem nadmiernej ilości energii elektrycznej. Lodówka nie powinna także być maksymalnie dosunięta do ściany, bowiem wówczas wentylacja skraplacza nie będzie działać prawidłowo. O takich samych zasadach należy pamiętać, jeśli decydujemy się nie na wolno stojącą lodówkę, ale taką do zabudowy. Warto wiedzieć o tym, że mamy do wyboru również całkiem sporych rozmiarów lodówki (podobne do szaf), które posiadają dwoje drzwi. Najczęściej tego rodzaju sprzęt ma wiele różnych dodatkowych opcji jak przykładowo kostkarka. Taka opcja nadaje się jednak do kuchni o dużej powierzchni.

Bardzo ważną strefą kuchenną jest strefa, w której przygotowujemy posiłki. Musimy urządzić ją tak, aby była funkcjonalna. W innym wypadku zamiast przygotować posiłek, będziemy się irytować. Należy zadbać o porządny blat roboczy, a w szafkach i półkach powinniśmy ułożyć wszelkie sprzęty i produkty, aby były w zasięgu naszej ręki. Nie ma nic gorszego bowiem od ciągłego odrywania się od pracy i spacerowania po całej kuchni (szczególnie jeśli jest duża) w poszukiwaniu różnych potrzebnych nam drobiazgów. Przykład? W miejscu (pod blatem lub nad nim), w którym kroimy mięso czy warzywa powinna być przykładowo szuflada z nożami, widelcami etc., szuflada czy półka z deskami nie zaś duża szuflada z urządzeniami typu mikser czy sokowirówka, bowiem tych urządzeń zapewne używamy znacznie rzadziej niż noża czy deski. Jeśli zaś chodzi o sam blat, powinien on mieć szerokość minimum 60 centymetrów. W przypadku dużej kuchni, spokojnie może mieć jeszcze większą szerokość – wówczas będziemy mieć więcej miejsca roboczego i po prostu większą swobodę.

Post Author: Redakcja

Dodaj komentarz